Esclat Barcelonés

 L’esclat Barcelonès va celebrar-se l’11 de maig al Mas Fonollar de Gramenet del Besòs. Cal remarcar, que es va enfocar el concurs de grups novells com unes jornades culturals amb activitats al llarg de tot el dia. Per aprofitar l’esplanada des de l’inici del matí, a les 12 es va oferir un taller cultura popular a càrrec dels Xiquets de l’Esquerra Independentista, on les participants van poder aprendre a fer de pinya i a enfilar,se en castells i pilars. Finalment, la colla va concloure la dinàmica amb una mostra de castells amb l’acompanyament de ritmes de gralla.

 

Tot seguit, es va oferir un altre taller, aquesta vegada enfocat a la cultura urbana, on van actuar a l’escenari el grup de rap i hip-hop “Premsa Negre” simultàniament a una activitat de grafittis, en la que tothom va tenir l’oportunitat de plasmar lliurement el seu estil artístic, sense cap pressió. El resultat va ser un sorprenent pancarta d’Arran, amb un aire urbà i una diversa gamma de colors.

A continuació es va oferir un dinar popular que constava de amanida, fideus, postes i vi. I tot fent el café, van haver-hi un animat combat de corrandes i un posterior concurs de titius oberts a totes les assistents. L’espai va estar durant tot el dia obert i decorat amb múltiples pancartes. Una paradeta d’Arran i una altra del Casal Popular Ara Mateix (De Santa Coloma de Gramenet, a més de servei de barra i venda d’entrepans. El públic va créixer de manera molt notable amb l’inici dels concerts. El Mito de Sísifo de Sant Coloma de Gramenet va donar el tret de sortida amb una actuació de rap reivindicatiu, seguidament Tritskel amb punk-folk des de Guinardó. Retret va continuar el concert amb rap i finalment Gual Permanent van aportar el seu estil d’ska-punk des d’Horta. Els concerts, d’uns 30 minuts per grup, van acabar a les deu del vespre i per arrodonir l’acte va tenir lloc un discurs explicatiu del concurs de l’Esclat i la lectura del manifest de la campanya nacional d’Arran Només Lluitant Tenim Futur, com a evidència de que només amb l’organització i la lluita del jovent de les classes populars dels Països Catalans, els i les joves aconseguirem un futur lliure de l’opressió dels estats espanyol i francès, del capitalisme i del patriarcat.
 Donem les gràcies a les persones qui vau participar del acte i vau assistir-hi. També volem agrair a tots els grups la seva participació en l’Esclat, que ens va proporcionar un magnífic concert i ens plau anunciar que enguany, el vencedor del concurs de l’Esclat Barcelonès ha estat Retret. Les seves versions pròpies de rap reivindicatiu van ser les més votades pel públic del concert. Són un grup format per tres amics joves: dos cantants clotencs i un punxa discos de Poblenou. No tenen aspiracions de voler dedicar-se a la música, però per ells el rap és una eina per difondre missatge polític i alhora un canal per gaudir.
Felicitem a Retret per la seva victòria, que durà al grup a la fase final del Esclat on actuarà en ple festival musical dels Països Catalans al Rebrot 2013, del 4, 5, 6 i 7 de juliol. A seguir endavant amb força!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s